Direktlänk till inlägg 25 augusti 2007

Världens snällaste undantas konflikt som trappas upp

Av Mattias Josefsson - 25 augusti 2007 14:45

Så sent som för någon dag sedan såg det ut som om serietidningen Bamse skulle dras i den pågående avtalskonflikten mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Nu visar det sig att Bamse är undantagen till min dotters stora glädje. I går utökade journalisterna konflikten med ytterligare ett varsel om endagsstrejker på flera tidningar.

 

I går lade journalisterna varsel om endagsstrejker på en rad tidningar i södra Sverige mellan den 4 och 5 september. Dagen efter träder ytterligare en endagsstrejk i kraft och då på Gefle Dagblad.

 

Syftet är att öka trycket på arbetsgivarna och få dem till förhandlingsbordet. Men som det ser ut just nu verkar en öppning i denna konflikt fjärran.

 

Arbetsgivarna verkar fast övertygade om att om de ger journalister med 15 års erfarenhet en månadslön på 25 000 kronor brakar hela dagstidningsbranschen och lönesättningsmodellen samman.

 

Journalisterna å sin sida har en tydlig uppgift från ombuden på senaste journalistkongressen: Gör något åt de låga lönerna!

 

Det är svårt att se något som kan få någon av parterna att ge efter i dagsläget. En avgörande faktor torde bli hur parterna klarar av att hantera tredje man, det vill säga läsaren. Där känns det som att arbetsgivarna i dagsläget har ett litet övertag.

 

Journalisterna har ännu inte på ett bra sätt lyckats nå ut till den breda massan och då framför allt prenumeranterna med en förklaring på vad konflikten handlar om.

 

Bamse klarar sig dock undan tidningskonflikten. Det var väl kanske inte heller så oväntat. Han är ju trots allt världens snällaste. Min dotter som är ny prenumerant garanteras därmed fortsatt färskpressad underhållning i samband med sina pottbesök då Bamse är ett troget sällskap.

 

Däremot drabbas den mer konfliktbenägna Kalle Anka och den mer äventyrslyste Fantomen av konflikten.


Läs tidigare inlägg i samma ämne:

TU proklamerar domedagsprofetia

Inget avtal, ingen Bamse

Snart råder fullskaligt krig på arbetsmarknad för tidningar

Journalister stängs ute från jobbet

Stå på er journalister, ni har mitt fulla stöd


   

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards