Direktlänk till inlägg 6 december 2007

KI får kritik från fackliga centralorganisationer

Av Mattias Josefsson - 6 december 2007 08:43

Tvärsäkra påståenden om komplicerade samband och dåligt underbyggda analyser. Denna kritik framförde TCO i går i ett brev till Konjunkturinstitutet, KI. I går erkände KI att LO haft rätt i sin kritik om felaktiga beräkningar om löneutvecklingen.

 

LO har tidigare kritiserat Konjunkturinstitutet för att deras bedömning av löneutvecklingen under den nuvarande treåriga avtalsperioden ligger 0,5 procentenheter för högt. I sin lönerapport kom KI fram till att lönen under avtalsperioden i genomsnitt ökar med 4,6 procent per år.

 

KI medger nu att LO har rätt i sin kritik men hävdar samtidigt att felaktigheten inte har någon betydelse.

– Konjunkturinstitutet är inte seriöst när de påstår att felräkningarna inte har någon betydelse för löneprognosen, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare i en kommentar till LO-tidningen i går.

 

Samma dag adresserade TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik ett kritiskt brev till KI:s generaldirektör Mats Dillén.

 

Mörtvik ifrågasätter bland annat institutets beräkningar av hur sysselsättningen påverkas av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen. KI hävdar att 70 000 av de närmare 220 000 jobb som spås växa fram beror på regeringens politik.

 

Men antagandet bygger på forskning som inte är tillförlitlig, som är flera decennier gammal och som är gjord på länder med andra arbetsmarknadsmodeller, poängterar Mörtvik.

 

Han vill också se tydligare redovisade analyser av som ligger till grund för KI:s slutsatser om a-kasseförändringarna.

 

Roger Mörtvik undrar också vilken forskning som stöder KI:s slutsatser om att de differentierade avgifterna till a-kassan leder till löneflexibilitet mellan branscher.

– Vår granskning av KI:s rapporter ger dock inget bra svar på frågan om vilka antaganden de utgått från. Analysen verkar därför väldigt skakig, säger Roger Mörtvik till TCO-tidningen.  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards