Senaste inläggen

Av Mattias Josefsson - 18 mars 2008 14:48

I vårt slutprojekt med Södertälje kommun har vi nu grottat ner oss så pass mycket att vi har bildat oss en uppfattning om vad Södertälje befinner sig idag och en riktning som kommunen kan inta. Utifrån det har vi nu satt ihop ett batteri med frågor som vi riktar till en rad olika intressenter för att komplettera bilden än mer.

Några av de intressenter vi har eller ska försöka kontakta inom det närmaste är:

  • Svenskt Näringsliv
  • Svensk Handel
  • Livsmedelsföretagen
  • Stockholm Business Alliance
  • Nutek
  • Unionen
  • Invest in Sweden Agency
  • Lantmännen
  • Flera specifika företag

Dessutom kontaktar vi kommunen själv inom en rad olika områden som exempelvis barnomsorg, boende och föreningsliv.

I går träffade vi vikarierande näringslivschefen Maria Lundström. Ett intensivt och givande möte som gjorde att vårt uppdrag förändrades något – till det bättre. Nu behövs en nulägesanalys, en debrief och ett möte med kommunikationsdirektören Monika Larsson – som är vår uppdragsgivare – för att kunna gå vidare.

Men än återstår några samtal och ett finsnickeri av analysen.

Av Mattias Josefsson - 18 mars 2008 07:09

Tänk Fritidsresor och tsunamikatastrofen. Tänk FedEx och orkanen Katrina. Båda aktörerna tog ett större ansvar än vad som krävdes av dem i den inträffade situationen, hjälpte människor och tjänade pengar på det genom positiv publicitet som genererade merförsäljning.

 

FedEx har till och med byggt ut sin hjälpverksamhet sedan Katrina, rimligen inte bara för att man vill vara snälla.

 

Det är det här som jag hela tiden har farit efter i min mejlkonversation med informationschefen på Coop Magnus Frisk.

 

För tänk Coop och MO Catering. En liten extra insats från Coop som hjälper de papperslösa arbetarna kan vara en direkt lönsam affär.

 

Min avsikt har inte varit att peka ut Coop som en bov. Vare sig Coop eller något annat inblandat företag kände rimligen till arbetsförhållandena innan radions Konflikt avslöjade det i lördagens program.

 

Dessutom tycker jag att det visar på god service när Coop genom Magnus Frisk svarar mina mejl så snabbt trots att han uppenbarligen måste haft en ganska hektisk gårdag. Mitt första mejl skickade jag i lördagskväll och som besvarades redan på söndagskvällen.

 

Men faktum kvarstår. Jag tycker att Coop ska ta ytterligare ett steg i ansvarsfrågan. Det kan garantera de papperslösa arbetarna deras överlevnad. Dessutom kan Coop stärka sitt varumärke.

Av Mattias Josefsson - 18 mars 2008 06:22

Läs min mejlkonversation med Coops informationschef Magnus Frisk angående radioprogrammet Konflikts avslöjande om att MO Catering anlitar papperslösa arbetare för att tillverka sina sallader, där Coop är en av storkunderna.


Läs tidigare inlägg:

Färdigmat från MO Catering tillverkas av papperslösa arbetare
Coop stoppar leveranser från MO Catering

Jag vill ha besked i MO Catering-fallet, Magnus!

Sträck ut hjälpande hand till papperslösa arbetare Coop!


Läs mer på SR:s hemsida.


Lyssna på programmet


Magnus avslutar vår mejlväxling med följande:


 Tack.

/Magnus

Av Mattias Josefsson - 17 mars 2008 16:27

Läs min mejlkonversation med Coops informationschef Magnus Frisk angående radioprogrammet Konflikts avslöjande om att MO Catering anlitar papperslösa arbetare för att tillverka sina sallader, där Coop är en av storkunderna.


Läs tidigare inlägg:

Färdigmat från MO Catering tillverkas av papperslösa arbetare
Coop stoppar leveranser från MO Catering

Jag vill ha besked i MO Catering-fallet, Magnus!


Magnus svarar:

Hej!
Jag har haft fullt upp med den akuta frågan hittills och inte hunnit fundera på vad vi skulle kunna göra för de papperslösa arbetarna. Hade du något speciellt i åtanke?
/Magnus

Jag svarar:

Magnus!
Den första frågan blir väl att fråga hur Coop tänker ställa sig I ersättningsfrågan till de papperslösa arbetarna. Ska Coop agera för att de ska kunna få ut någon form av rättmätig ersättning, antingen själva eller tillsammans med ett annat företag eller annan organisation? Ska Coop vara en aktiv aktör eller en passiv bisittare?

Nästa steg blir väl ställa sig frågan vad som händer med arbetarna efter avslöjandet och hur Coop ska agera, själva eller tillsammans med andra, för att arbetarna över huvud taget ska överleva.

Som jag skrev i ett tidigare mejl; Coop kan inte ta på sig hela ansvaret. Men genom kontakter med någon hjälporganisation som har kompetens men kanske inte resurser kan Coop ge arbetarna grundläggande förutsättningar att kunna ta sig vidare i livet.


Läs också SvD:s artikel: Coop slutar sälja färdigmat efter avslöjanden om usla förhållanden

Av Mattias Josefsson - 17 mars 2008 11:28

I lördags avslöjade radions Konflikt att MO Catering som säljer färdigpakterade sallader till bland annat Coop använder papperslösa arbetare som tvingas arbeta under vidriga arbetsförhållanden. Jag har nu en meljkonversation med informationschefen på Coop, Magnus Frisk, där jag kräver Coop på besked i ansvarsfrågan.

Läs tidigare inlägg:

Färdigmat från MO Catering tillverkas av papperslösa arbetare
Coop stoppar leveranser från MO Catering

Nu svarar Magnus:

Tack!
Jag håller med. Ett problem är det som nu händer i Svrige.
Men det bottnar ju i  ett internationellt fattigdomsproblem där människor kommer hit för att kunna försörja sina familjer. Det måste man angripa på andra sätt också. Vi har jobbat med dessa frågor genom att både medlemmar och företag inom kooperationen samarbetar med Kooperation utan gränser och VI-skogen som arbetar med utveckling och fattigdomsbekämpning i Afrika, Asien och Latinamerika. Vi samlade tillsammans in över 20 miljoner kronor 2007.
Det är en väg.
Men det behövs också nya samarbeten i Sverige. Vi är gärna med och diskuterar sådana samarbeten.
mvh
Magnus

Detta är mitt svar till Magnus:

Magnus!
Instämmer. Jag är också medveten om det arbete Coop gör i CSR-frågor. Det är en av anledningarna till varför jag handlar hos er.

Men om vi tittar på det vidriga fall som avslöjats i helgen förväntar jag mig att mitt Coop vill ta och tar ett större ansvar för dessa papperslösa arbetare. Det handlar om ansvar och om man ska vara krass handlar det om pengar för er. I mitt fall är ert samhällsengagemang er USP. Och jag är antagligen långt ifrån ensam. Och det är därför jag vill ha besked. Jag vill veta vad ni tänker göra för att underlätta för dessa människor. En liten gest kan betyda mycket.

Av Mattias Josefsson - 17 mars 2008 06:51

I lördags avslöjade radioprogrammet Konflikt att företag MO Catering använder papperslösa arbetare som tvingas arbeta under vidriga förhållanden. En av företagets kunder är Coop, vilket fick mig att skicka ett mejl till Coops informationschef Magnus Frisk och fråga hur de tänker agera.

 

Redan igår kväll svarar Magnus Frisk mig:


 Hej Mattias!

Vi har beslutat att tills vidare inte köpa från Mo Catering. I morgon har vi ett möte med företaget. Om det som sägs i programmet stämmer är det ett företag som vi inte ska ha som leverantör.

mvhMagnus 


I morse svarade jag honom:


 Magnus!

Tack för snabbt och bra svar!

Nästa bekymmer är vad som händer med de stackars papperslösa arbetarna som blir utan arbete. Självklart kan inte Coop ta på sig hela ansvaret att lösa deras livssituation. Men en liten insats tillsammans med någon annan organisation, aktör eller ett annat företag kan säkerligen ge dem en värdig och mänsklig bild av Sverige och Coop.


Läs också:

Allt svårare att mörka i CSR-frågor

H&M får mest publicitet i CSR-frågor

Unga kräver socialt ansvar av arbetsgivare

Av Mattias Josefsson - 16 mars 2008 18:37

Söndagskväll. Större delen av helgen har tillägnats slutprojektet Södertälje kommun. Anders Bergmark och jag har i dag satt ett övergripande arbetsnamn som anger färdriktningen för övriga i projektet. Under gårdagen arbetade vi med en nulägesanalys. I dag har vi tittat på Södertälje utifrån sju emotionella perspektiv och kopplat så många rationella argument vi bara kan till respektive perspektiv.


De emotionella perspektiven är:

  • Teknik och forskning
  • Den lönsamma investeringen
  • Satsande kommun

  • Framgångsrik kommun
  • Internationellt/multikulturellt
  • Den nära staden
  • Boende och leverne
 

Under varje perspektiv har vi samlat frågeställningar som vi känner att vi behöver botanisera vidare i. Sammanlagt har vi fått ihop ett 40-tal frågor som rör alltifrån barnomsorgen, kommunens ekologiska mål till hur man arbetar med att validisera kompetens.


Tanken är att vi genom att besvara frågor kan komplettera det vi redan tagit fram och därmed få en hyfsat vältäckande nulägesanalys.


Imorgon ska vi träffa Maria Lundström, vikarierande näringslivschef i Södertälje, vid Slussen vid 9-tiden. Förhoppningsvis kan hon besvara många av våra frågor eller åtminstone lotsa oss rätt. Samtidigt ska vi testa av några tänkbara strategier med henne.

Av Mattias Josefsson - 16 mars 2008 07:43

I måndags fick studenterna på Berghs sina slutprojekt. Jag arbetar i gruppen som ska hjälpa Södertälje att locka till sig nya företag 50-300 anställda. Ägnar större delen av helgen åt att grotta ner mig i Södertälje tillsammans med Anders Bergmark, som läser marknadskommunikation.

 

Scania och AstraZeneca är största arbetsgivare och har i dag en enormt stor påverkan på kommunen, en situation som antagligen inte är bra vare sig för företagen, kommunen eller invånarna. Intressantaste företaget som vi stött på hittills i kommunen är helt klart Saltå Kvarn. (Passa på att spana in deras nya biodynamiska vin.) Totalt finns drygt 4 800 företag i Södertälje som ger cirka 42 000 arbetstillfällen.

 

Som Themighty påpekade i en kommentar i mitt första inlägg om Södertäljeprojektet är kommunen rikt på människor från andra delar av världen. Cirka 40 procent av invånarna kommer från ett annat land.

 

Det finns ett rikt föreningsliv med över 400 föreningar. I förhållande till sin storlek så är Södertälje landets ledande idrottskommun när det gäller elitlag. Idrotten har skapat flera riks- och världskända ansikten, bland annat Björn Borg, Joachim ”Pim-Pim” Johansson, Anders Eldebrink och Kennedy Bakircioglu.

 

Kommunen har ett strategiskt läge i regionen. Södertäljes styrka ligger i att ha en väl utbyggd infrastruktur i direkt anslutning till E4 och E20 och med omedelbar närhet till flera flygplatser, inte minst Arlanda. Dessutom går två stambanor och Svealandsbanan genom Södertälje. Södertälje kanal och Södertälje hamn är två andra viktiga transportvägar.


Södertälje har 7 kommunala gymnasieskolor och 9 friskolor där 5 skolor har antroposofisk inriktning. Dessutom gör man nu en intressant satsning i Campus Telge tillsammans med bland annat KTH och Mälardalens Högskola. 

Anders och jag försöker oss också på att analysera konkurrenterna, det vill säga de närliggande kommunerna. Vi söker också trender som kan påverka.

 

Ur allt detta hoppas vi få fram något som liknar en färdriktning som kan ta Södertälje både emotionellt och affärsmässigt till en annan position än den där man befinner sig i dag.


Det vi hittills ha fastnat för är Södertäljes – eller framför allt Järnas – starka antroposofiska historia, som bland annat mynnat ut i Saltå Kvarn.

 

Men hur gör man Södertälje till en ekoby, som dessutom lockar till sig företag. För inte känns den här filmen som så mycket ekoby. Man skulle hellre vilja associera Södertälje med något sånt här. Men då krävs uppenbarligen en förändring av den nuvarande identiteten.

 

Slutligen, apropå stark föreningsliv. Lokalpatriotismen är det inget fel på i alla fall.

Ovido - Quiz & Flashcards