Direktlänk till inlägg 16 mars 2008

På jakt efter en klar bild och färdväg för Södertälje

Av Mattias Josefsson - 16 mars 2008 07:43

I måndags fick studenterna på Berghs sina slutprojekt. Jag arbetar i gruppen som ska hjälpa Södertälje att locka till sig nya företag 50-300 anställda. Ägnar större delen av helgen åt att grotta ner mig i Södertälje tillsammans med Anders Bergmark, som läser marknadskommunikation.

 

Scania och AstraZeneca är största arbetsgivare och har i dag en enormt stor påverkan på kommunen, en situation som antagligen inte är bra vare sig för företagen, kommunen eller invånarna. Intressantaste företaget som vi stött på hittills i kommunen är helt klart Saltå Kvarn. (Passa på att spana in deras nya biodynamiska vin.) Totalt finns drygt 4 800 företag i Södertälje som ger cirka 42 000 arbetstillfällen.

 

Som Themighty påpekade i en kommentar i mitt första inlägg om Södertäljeprojektet är kommunen rikt på människor från andra delar av världen. Cirka 40 procent av invånarna kommer från ett annat land.

 

Det finns ett rikt föreningsliv med över 400 föreningar. I förhållande till sin storlek så är Södertälje landets ledande idrottskommun när det gäller elitlag. Idrotten har skapat flera riks- och världskända ansikten, bland annat Björn Borg, Joachim ”Pim-Pim” Johansson, Anders Eldebrink och Kennedy Bakircioglu.

 

Kommunen har ett strategiskt läge i regionen. Södertäljes styrka ligger i att ha en väl utbyggd infrastruktur i direkt anslutning till E4 och E20 och med omedelbar närhet till flera flygplatser, inte minst Arlanda. Dessutom går två stambanor och Svealandsbanan genom Södertälje. Södertälje kanal och Södertälje hamn är två andra viktiga transportvägar.


Södertälje har 7 kommunala gymnasieskolor och 9 friskolor där 5 skolor har antroposofisk inriktning. Dessutom gör man nu en intressant satsning i Campus Telge tillsammans med bland annat KTH och Mälardalens Högskola. 

Anders och jag försöker oss också på att analysera konkurrenterna, det vill säga de närliggande kommunerna. Vi söker också trender som kan påverka.

 

Ur allt detta hoppas vi få fram något som liknar en färdriktning som kan ta Södertälje både emotionellt och affärsmässigt till en annan position än den där man befinner sig i dag.


Det vi hittills ha fastnat för är Södertäljes – eller framför allt Järnas – starka antroposofiska historia, som bland annat mynnat ut i Saltå Kvarn.

 

Men hur gör man Södertälje till en ekoby, som dessutom lockar till sig företag. För inte känns den här filmen som så mycket ekoby. Man skulle hellre vilja associera Södertälje med något sånt här. Men då krävs uppenbarligen en förändring av den nuvarande identiteten.

 

Slutligen, apropå stark föreningsliv. Lokalpatriotismen är det inget fel på i alla fall.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards