Alla inlägg den 6 mars 2008

Av Mattias Josefsson - 6 mars 2008 20:06

Nu ska varumärken få dofter. Det är företaget Scent-It Technologies som använder sig av en teknik utvecklad av Disney som nu ska doftsätta varumärken.

– Målet är att varumärken som H&M ska ha en doft som är lika välkänd som deras loggor, säger Shino Diabaté, affärschef på Scent-It Technologies till Dagens Media.

 

Scent-It Technologies jobbar mest med hotellindustrin men funderar på att expandera affärsområdet till att även omfatta dagligvaruhandeln.

– Vi gjorde ett test med en matbutik i Stockholm där vi skickade ut en doft av apelsin och lyckades öka försäljningen av apelsiner med över 60 procent, säger Shino Diabaté.

I spår att varumärken i framtiden kommer att skaffa sig signaturdofter.

– Jag tror att varumärken kommer att ha dofter som är lika välkända som deras loggor. Vi måste bara ta oss över tröskeln och få folk att förstå att det här inte handlar om parfym utan att dofter har stor inverkan på köpbeslut och trivsel.


I höstas skrev Svenska Dagbladet om Pepsi som förändrade sin design hela 35 gånger under förra året. Då intervjuades trend- och varumärkesexperten John Recker som sa:

– I dag använder och förändrar vi bara färg, form och utseende, men framöver tror jag att det blir vanligt med produkter som luktar ­eller talar. Det handlar om att få kunden att få en emotionell koppling till varan. Det är det som kommer att vara det allra viktigaste fram­över.

I boken ”Marknadsförarens nya regelbok” (Liber 2003) tar Micael Dahlén upp limbiska signaler. Han skriver:


”Vad är då limbiska signaler? De är primitiva signaler som talar direkt till reptilhjärnan och ger upphov till insikter och känslor utan att vi själva ens behöver vara medvetna om det.”


Han nämner ljud, färg och form som exempel på limbiska signaler. Rimligen hör även doften till det limbiska signalsystemet.


Undrar just vilken doftskillnad det är mellan Konsum och ICA…


Läs också min blogg Breven till Marlon.

Av Mattias Josefsson - 6 mars 2008 18:22

Anställda som känner delaktighet har lägre sjukfrånvaro. Det visar en undersökning som presenterades i går inom forskningsprojektet Hälsa och framtid.

 

Jenny Pettersson projektledare på webbkonstruktionsföretaget Doberman trivs på jobbet och säger till Sveriges Radio:

– Jag är inte sjuk särskilt ofta, någon gång om året bara.

 

Varför tror du att folk är så sällan sjuka här?

– För att man gillar att gå till jobbet och för att man mår bra här.

 

Delaktighet gör arbetet mer meningsfullt. Det ökar också utmaningen för individen som känner större lust. Men den positiva spiralen stannar inte här. I boken ”Boxen – kreativitet som skapar bättre affärer” (Volante 2006) skriver Micael Dahlén följande:

 

”Av alla studier som genomförts om kreativitet är förmodligen sambandet med lycka det som nämns oftast. I en analys av 193 affärschefer inom marknadsföringsintensiva amerikanska företag fann forskare ett direkt samband mellan graden av kreativitet i chefernas affärslösningar och hur stor glädje de upplevde i sitt arbete. Korrelationen mellan glädje och kreativitet var nästan 20 procent, vilket fick forskarna att dra slutsatsen att lycka är en grundläggande förutsättning för kreativitet.”

 

Personal som känner delaktighet har alltså inte bara lägre sjukfrånvaro och är gladare, den är dessutom mer kreativ, vilket i sin tur kan omvandlas i pengar – i lönsamhet.

 

Ajöss till löpande bandet och arbeten som saknar innehåll!


Läs också min blogg Breven till Marlon.

Ovido - Quiz & Flashcards