Alla inlägg den 7 mars 2008

Av Mattias Josefsson - 7 mars 2008 07:20

Moderaterna och alliansen vann valet 2006 genom att tidigt formulera en problemställning som de sedan presenterade lösningar på. Nu ska moderaterna upprepa konceptet till valet 2010. Problemlösningarna rör jämställdhet och kvaliteten på omsorgen inom ”välfärdsverksamheter”. Det parti som är intresserat att utmana alliansen behöver snart agera.

 

I dag samlas 1 800 moderater i Göteborg. Syftet är att lokalpolitikerna ska inspireras att ”systematiskt och lyssnande” besöka och träffa personal inom offentlig sektor, eller välfärdsverksamheter som de nya moderaterna numera uttrycker det. Målet är 3 000 arbetsplatsbesök innan valet 2010.

 

I valet 2006 satte alliansen en bild av Sverige som land som hade stora problem. Arbetslösheten var hög och tillväxten låg. Socialdemokratin framstod som maktkorrumperat. Alliansen hade svaret på frågorna som tillhörde denna kontext. Satsningar på jobb och ett nytt fräscht parti i form av de nya moderaterna som aldrig tidigare hade sett ordet korruption eller ens kunde stava till fusk.

 

Så var bilden, kontexten, trots att Sverige hade en högre ekonomisk tillväxt än OECD-genomsnittet tolv år i rad och arbetslösheten var på väg ned. Två veckor efter valet skrev exempelvis Dagens Industri på ledarsidan att ”jobben dånar in på landets arbetsförmedlingar och hos bemanningsföretag.”

 

Det har gått ungefär 1,5 år sedan valet. Fredrik Reinfeldts replik till Göran Persson om att ”miljön är en ickefråga i valrörelsen” känns i dag helt obegriplig. Men det var rätt då. Miljön var ingen stor fråga. I dag skulle Reinfeldt dras i rännstenen om han yttrade något liknande.

 

Det gäller med andra ord att förstå vilket sammanhang man bedriver valrörelse och i ett första skede försöka påverka denna kontext att bli den man själv vill ha och utifrån det formulera problemlösningar.

 

Moderaterna sätter nu ned foten ordentligt och sparkar igång valrörelsen 2010. Sedan tidigare har partisekreteraren och strategen Per Schlingmann ringat in kvaliteten i välfärden och satsningar på ökad jämställdhet som viktiga frågor för moderaterna.

 

Redan nu har vi sett flera konkreta förslag utifrån dessa givna ramar. Nyligen presenterade moderaterna en jämställdhets-vab och i dagens Svenska Dagbladet presenteras förslag om att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna. Sedan årsskiftet har stora förändringar skett inom vården i Stockholms län genom den omdebatterade reformen Vårdval Stockholm. Problemlösningen syftar till bättre kvaliteten inom vården, i ett försök att göra ägandeformen ointressant.

 

De partier som vill utmana alliansen om makten behöver snart forma sin problembild – för att sedan kunna leverera sina lösningar. Kampen står som vanligt om medelklassväljarna.

Ovido - Quiz & Flashcards