Direktlänk till inlägg 8 november 2007

Vaxholm och salladsbaren får LO att se över strategi

Av Mattias Josefsson - 8 november 2007 08:29

Den svenska modellen bygger till stor del på att arbetsmarknadens parter kommer överens om arbetsvillkoren i kollektivavtal. Det förutsätter att företag är villiga att teckna dessa avtal. De senaste årens turbulens på arbetsmarknaden får LO att se över sin strategi i kongressrapporten Fler jobb – bättre jobb.

 

De senaste åren har flera fall med utländska företag som tillfälligtvis vistas i Sverige och som vägrar teckna kollektivavtal dykt upp. Det mest uppmärksammade fallet är det i Vaxholm där det lettiska byggföretaget Laval vägrade teckna svenskt kollektivavtal i samband med ombyggnaden av en skola. Fallet gick via Arbetsdomstolen till EG-domstolen där utlåtande talar till Byggnads och LO:s favör. Men även om Byggnads vinner om Laval garanterar det ingenting om framtida tvister eftersom EU-lagstiftningen på sikt kan komma att förändras.

 

För något år sedan inledde LO projektet Ordning och reda som bland annat går ut på att få fler småföretag att teckna kollektivavtal. LO-förbundens lovvärda arbete har även här resulterat i flera fall när småföretagaren vägrat teckna avtal. Det mest uppmärksammade är salladsbaren i Göteborg och det senaste i raden är Handels nyligen avslutade konflikt med butikskedjan Videomix som slutade med att arbetsgivaren till slut gav med sig.

 

LO konstaterar också i kongressrapporten att den nu förda politiken förändrar förutsättningarna för facket. Allt fler väljer att stå utanför fack och a-kassa vilket medför att den fackliga muskeln tvinar.

 

I kongressrapporten ser LO behov av att ”LO-förbunden utarbetar en samlad facklig strategi för att klara en hög kollektivavtalstäckning i alla branscher. Det finns också anledning för LO genom de fackliga organisationerna på såväl den nationella som den europeiska nivån verkar för att lagstiftningen inte motverkar den svenska modellen.”


Christian Andersson lyfter den 29 oktober på sin blogg fram ett intressant avsnitt ur LO-rapporten Fackliga strategier för bättre byten. Han citerar: 


”De som skapar orden, målar bilderna och bygger visionen om framtiden skaffar sig också rätten att formulera problemen och ange lösningarna.

Men orden och bilderna har sällan som syfte att ge en sann och nyanserad bild av verkligheten och av det som händer. Syftet är ofta att skapa osäkerhet hos andra för att dominera diskussionen, för att vara den som vet svaret, för att vara den som bestämmer.”  


Den 9 augusti skrev jag på min blogg följande:  


”Inom marknadskommunikation talas det om vikten av den upplevda kvalitén. Så länge kunden upplever att varan/tjänsten har god kvalitet så spelar det ingen roll hur det egentligen förhåller sig. Det är hur kunden upplever det som räknas. 


Översatt till politiken blir det vikten av den upplevda verkligheten. Det spelar ingen roll hur det egentligen förhåller sig det viktigaste är att väljarna uppfattar verkligheten så som jag vill att de ska uppfatta den.”


Sammanfattningsvis tycker jag att det är mycket positivt att LO ser över sin strategi.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards