Alla inlägg den 9 april 2008

Av Mattias Josefsson - 9 april 2008 16:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Internet ökar kraven på företagens ansvarstagande. Det konstaterade nyligen IBM i en studie kring CSR, corporate social responsibility, gjord på 250 företag.

 

Företagen konstaterar bland annat att internet ökar kravet på öppenhet och underlättar för konsumenter att organisera sig mot företag som inte uppfyller de förväntningar konsumenterna har på företagens ansvarstagande.

 

John Mazoni, vd på BP, som ingår i ett projekt inom ramen för World Business Council for Sustainable Development, WBCSD, ett samarbete mellan hundratals internationella företag som arbetar för ekonomisk, ekologisk och hållbar utveckling, konstaterar:

– Vad och hur kan företag ta ett ansvar för fattigdom och hållbarutveckling. Det handlar inte bara om att ge pengar till ett projekt. Frågan är hur vi på lång sikt kan skapa värde till våra ägare och samtidigt förena det med hållbar tillväxt.

Av Mattias Josefsson - 9 april 2008 15:48

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


I förmiddags hade klassen den sista lektionen i ämnet Samhällskontakter. Föreläsare var Lars-Olle Larsson från Öhrlings Pricewaterhousecooper som pratade om CSR, Corporate social responsibility, och CG, Corporate Governance.

 

Han talade bland annat om vikten för ett företag att lyssna på sina stakeholders och arbeta långsiktigt.

– Man löser inte CSR-frågor med enkla reklamkampanjer. Konsumenten ser igenom det, menade Lars-Olle Larsson.

 

Han konstaterade också att långsiktigt ansvarstagande på sikt ger avkastning.

– CSR-frågornas hantering i bolagen är värdepåverkande. Det är bevisat.


Det var ur det perspektivet som jag förde en mejl konversation med Coops informationschef Magnus Frisk för någon vecka sedan när P1:s Konflikt avslöjat att missförhållanden hos en underleverantör. 


Såg att Handelsnytt drivit frågan om kollektivavtal för demonstratörer mot Coop, Axfood och Ica. Coop tar frågan seriösast och ser nu över hur de upphandlar av alla underleverantörer.

– Vi arbetar med att ta fram en checklista som ska användas för att säkerställa att frågan om kollektivavtal alltid tas upp i samband med att vi upphandlar tjänster. I vissa branscher är det mindre vanligt med kollektivavtal, vilket gör att vi gärna tar hjälp av de fackliga organisationerna att driva denna fråga, säger Coops personaldirektör Marie Wiksborg till Handelsnytt. 

Ica däremot ser inte det som deras ansvar att kräva underleverantörer på kollektivavtal. Intressant hållning från ett konsumentnära företag. Tänk om H&M hade valt att kommunicera frågan på samma sätt.

Ovido - Quiz & Flashcards