Alla inlägg under maj 2008

Av Mattias Josefsson - 29 maj 2008 16:43

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


0,5 procent mer i lönepåsen, eller cirka 100 kronor mer i månaden – före skatt. Krasst sett är det vad som blev resultatet av sex veckors strejk bland Vårdförbundets medlemmar. Den svekdebatt jag tidigare skrivit om lät inte vänta på sig.

 

Idag är Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Vestmanlands Läns Tidning, Dagens Nyheter, Borås Tidning, Sydsvenskan och Norrländska Socialdemokraten – för att bara nämna några – fyllda med artiklar med besvikna medlemmar. Jag har dock hittat ett lysande undantag. I Östgöta Corren återfinns några nöjda sjuksköterskor.

 

Det är en djupt olycklig situation som Vårdförbundet hamnat i. Inte nog med svekdebatt, konfliktkassan har dränerats, en trolig medlemsflykt är att vänta samtidigt som det lär bli än tuffare att värva nya medlemmar.

 

Det i sin tur försvagar de krafter som försöker bekämpa de orättvisa löneskillnader som finns på svensk arbetsmarknad.

Av Mattias Josefsson - 28 maj 2008 19:16

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Hemma igen från min Göteborgstripp. Mitt pass på kursen för ett gäng fackligt förtroendevalda kändes bra. Jag började med att skriva en mening på tavlan. Det var:

 

All kommunikation beror på insikten och konsekvensdragningen av mottagarens villkor.

 

Jag resonerade utifrån den meningen och lite annat i tre timmar. På inrådan från kursansvarig avslutade jag med att poängtera det som bör anses vara det viktigaste för en förtroendevald; relationerna och just förtroendet.

 

Slog en pling till en av de kursansvariga i morse. Det verkar som mina timmar fallit i god jord, i alla fall att döma av den respons de fick. Med andra ord, jag kommunicerade på mottagarens villkor.


Efter passet gick jag till hotellrummet och läste en stund. Läser The trusted advisor, efter tips från Nicholas Fawkner på GCI tidigare i våras. På sidan 17 och 18 står följande:


"If trust is so important, how does one go about winning it? How do you get somebody to trust you? It is clear that it is not done by saying "Trust me!" Nothing is more likely to get the listener to put up his or her defences!

The key point is that trust must be earned and deserved. You must do something to give the other people the evidence on which they can base their decision on whether to trust you. You must be willing to give in order to get."


Enkla och självklara rader kan tyckas. Men ack så svåra att leva efter och som tåls att reflektera över. Oavsett om du är förtroendevald, medarbetare, ledare, konsult, partner eller medmänniska.

Av Mattias Josefsson - 26 maj 2008 18:49

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Puh, det är mycket nu. Det har varit mycket arbete med slutprojektet på Berghs samtidigt som jag försöker att komma in i min nya roll som kommunikationsombudsman hos socialdemokraterna.

 

Slututställningen på Berghs avslutades igår. Efter att dörrarna stängts vid tretiden kryllade huset med elever som rev, packade ned och upp, flyttade och ställde i ordningen igen. Emellanåt fick jag känslan av att veta hur det är att leva i en myrstack.

 

I dag var det arbete igen. Och jag ska villigt erkänna att jag inte studsade upp ur sängen. Nu så här framåt kvällningen ska jag förbereda ett pass som jag ska hålla i Göteborg i morgon. Mitt pass är en del av en kurs för ett gäng fackligt förtroendevalda som är informationsansvariga på sina arbetsplatser.

 

Jag har tänkt att för en dialog med gruppen utifrån bland annat de här inläggen:

 

Struktur för systematisk facklig marknadsanalys

En strategisk analys av den fackliga målgruppen

Om budskap, formulering, ord och avstånd

 

Hinner jag, har jag även tänkt försöka väcka en del tankar kring hur förbunden inom LO väljer att bedriva kampanjer. Men fokus ligger först och främst på att pressa ned de teoriska resonemangen och modellerna i texterna jag länkar till ett arbetsplatsperspektiv.

Av Mattias Josefsson - 25 maj 2008 18:56

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


I dag avslutades Berghs slututställning 2008. Här är några av de bilder som jag tog under utställningsdagarna.

 

Roliga dagar. Ansträngande dagar. Oförglömliga dagar. Ett minne för livet.


Titta gärna på de andra bilder jag lagt in under utställningsdagarna.


Bilder från Project Think på vernissaget på Berghs.

Av Mattias Josefsson - 24 maj 2008 09:19

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Det är krävts mycket tankar, många timmar och skapat mycket vånda och förtvivlan för att arbeta fram konceptet Project Think. Bilden visar Anders Bergmark under en av många kvällar då gruppen stötte på patrull.

 

Men vi kan trösta oss med att det löste sig även denna gång. Konceptet Project Think blev mycket lyckat. Uppdragsgivaren är nöjd och funderar på hur de ska gå vidare med lösningen.


Kuriosa; bilden är tagen på Berghs, rum 32, även kallad bunkern.

Av Mattias Josefsson - 24 maj 2008 09:08

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Project Think ger Södertälje någonting positivt att skapa kommunikation på och därigenom förändra bilden av och attityden till Södertälje. Project Think skapar förutsättningen för berättelsen snarare än berättelsen i sig.

 

Project Think som är ett löpande CSR-arbete syftar till att skapa engagemang inåt – in i kommunen – och kommunikation utåt – mot omvärlden. Project Think visar på handlingskraft samtidigt som det visar bredden i Södertäljes närings- och föreningsliv.

 

Engagemanget kan ske inom tre olika fokusområden och på tre olika nivåer. De tre fokusområdena Project Think bygger sitt engagemang inom är miljö, hälsa och socialt. Det innebär att all verksamhet inom Project Think på något sätt berör något eller några av dessa områden. Verksamheten inom dessa tre områden kan sedan ske på olika engagemangsnivåer: arbetsplatsen, lokalt i Södertälje eller internationellt.


Fokusområdena är: 

Miljö - ekologi, klimatfrågor, biologisk mångfald och resurseffektivisering.

 

Hälsa - psykisk och fysisk hälsa. Kost, motion och frågor inom alkohol, narkotika och tobak.

 

Socialt - integration och jämställdhet. Demokrati, utbildning, tillgång till kultur, företagande och anti-mobbing.

                     

Utöver fokusområdena ovan sker alltså verksamheten på en eller flera engagemangsnivåer. Ingen nivå är bättre än någon annan utan säger bara mot vilken målgrupp man riktar sig. Projektet lämnar utrymme för att på sina villkor delta och vissa parter i projektet kanske bara har resurser att delta på en viss nivå.


Engagemangsnivåerna är:

Engagemang på arbetsplatsen

Engagemanget på arbetsplatsen är för arbetsmiljö och/eller de anställda. Målen sätts efter varje deltagande parts förmåga men en rimlig lägsta nivå måste sättas i projektet för att behålla en trovärdighet. Exempel på mål och engagemang är inom återvinning, energibesparing/”klimatneutralitet”, läsande och föräldraskapskurser genom Mentor Sverige.


Engagemang i lokala samhället

Utöver engagemanget på arbetsplatsen så är viss verksamget riktad mot övriga Södertälje. Det kan vara mentorskap genom Mentor Sverige, öka motionerandet genom Friskis och Svettis eller öka incitamenten till företagande genom Ung Företagsamhet.


Engagemang internationellt

Vad gäller engagemanget på arbetsplatsen och det lokala samhället så är verksamheten ofta löpande medan det internationella engagemanget sker i samband med Project Think Days. Varje år har ett särskilt internationellt problem inom något av fokusområdena utsetts till ”årets internationella engagemang”. Detta internationella projekt samlar en arbetsgrupp från olika föreningar och företag i Södertälje. Tillsammans ska de hjälpa till inom ett biståndsprojekt. Fokus bör ligga på olika typer av problemlösande för att kommunikationen sedan ska fokusera på att det är samarbetet som löser problem.


Ett exempel på detta är s.k Water harvesting. Det innebär att man sparar på vattenresurser genom att samla regnvatten på olika sätt. Water harvesting har blivit ett sätt att samla vatten för olika ändamål i fattiga områden. Flera organisationer arbetar för att sätta upp dessa system i lokala samhällen i fattiga regioner. Ett exempel på en sådan organisation är FN-organisationen UNICEF.

 
Av Mattias Josefsson - 22 maj 2008 21:39

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Precis hemkommen från vernissage på Berghs där årets slututställning har presenterats. Tog några bilder från vår monter som kommer att finnas för beskådning hela helgen. Kom gärna förbi om du har tid. Jag eller någon annan i gruppen presenterar gladeligen vårt arbete för Södertälje kommun för dig.


 Vår monter som beskriver Project Think som inkluderar idel starka varumärken bland annat Axa, Saltå Kvarn, Scania, Telge Energi och Astrazeneca.










 Montern ur annan vinkel. Du ser den handsydda zeppelinaren som Elsa Andrén fixat i veckan och de två bildskärmarna där du kan se på filmen som beskriver Project Think som Carl Fredrik Jannerfeldt och Anders Bergmark har snickrat ihop. En toppenfilm faktiskt!














Två nöjda gruppmedlemmar pustar ut, Elsa Andrén och Mattias Johansson. Sophie Hedberg presenterar arbetet inför några intresserade åhörare.


Slutligen presenterar jag stolt the moviemakers, Carl Fredrik Jannerfeldt och Anders Bergmark som slitit dag och natt för att få ihop filmen.


Av Mattias Josefsson - 22 maj 2008 05:57

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Trots utvidgad strejk och trots intensifiering i medlarnas insatser verkar läget låst i den pågående vårdkonflikten mellan Vårdförbundet på ena sidan och Sveriges kommuner och landsting, SKL, i den andra ringhörnan. Något som också LO-tidningens Tommy Öberg konstaterar i sin analys av konflikten. Han konstaterar:

 

”Vårdförbundets ledning vet efter många och långa förhandlingar, med och utan medlare, var smärtgränsen går för arbetsgivaren. Det främsta problemet är därför inte arbetsgivaren – det är de egna medlemmarnas förväntningar.”

 

Jag har i tidigare inlägg dragit liknande slutsatser som Öberg, bland annat:


”Vårdförbundet behöver sätta in alla resurser man har för att kyla av denna hetta som råder i leden för att förbundet ska kunna baxa ett nytt avtal i hamn och samtidigt kunna behålla heder och jobb. Man ska komma ihåg att ledningen sade ja till det andra och senaste medlarbudet men tvingades backa efter att avtalet möts av sputt och spe av en tvärilsk kongress.”


Den självklara vinnaren på en lång konflikt är SKL, som därmed också tjänar på tystnad kring konflikten. När arbetsgivaren väl tar bladet från mun borde man vara tydligare med att kommunicera vad SKL faktiskt har sagt ja till i senaste medlarbudet, vilket är betydligt mer än många andra grupper i samhället. Och det är sjuksköterskor väl värda.

 

Risken för en svekdebatt av stora mått inom Vårdförbundet innan bläcket ens hunnit torka på det avtal som sedermera ska tecknas är uppenbar, vilket är mycket olyckligt. All kraft borde istället läggas på förenas bakom gemensamma och långsiktiga krav som uppvärderar sjuksköterskeyrket.

Ovido - Quiz & Flashcards