Direktlänk till inlägg 4 maj 2008

Ekman breddar enkelspårig debatt om SVT:s framtid

Av Mattias Josefsson - 4 maj 2008 08:28

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com


Analysera vem som underhåller bilden av SVT som den stora monopolisten och varför dessa krafter gör det. Starka krafter styr nämligen mot ett tv-landskap där kassan avgör. Det skriver Henrik Ekman, vetenskapsjournalist på SVT, på SvD Brännpunkt i dag.

 

Han ställer bland annat frågan: Varför är det ok att på DN:s ledarplats göra reklam för konkreta tv-program i kommersiella kanaler bara för att tidningens egna skribenter är profilerade medarbetare där?

 

Han syftar på Niklas Ekdals program i Axess tv och Peter Wolodarski, som har ett eget program i TV8.

 

Likaså frågar sig Henrik Ekman hur det kan passera utan reaktioner att Lars Adaktusson i sin SvD-kolumn driver krav som har direkt betydelse för hans egen försörjning.

 

Ekmans debattartikel är ett intressant inlägg som breddar diskussionen som i vanliga fall belyses tröttsamt mycket ur ett perspektiv. Debatten behöver vidgas för att den ska bli fruktsam och för att ett bra resultat ska nås som är till störst gagn för herren på täppan – tv-tittaren.


Tillägg:

Jag lägger in en länk till den omtalade debatten mellan Janne Josefsson och Lars Adaktusson i SVT (!) med anledning av min kommentar till Kalles kommentar.

 
 
Ingen bild

Kalle

4 maj 2008 14:25

Du skriver att den breddar debatten? I din inskränkhet verkar du inte förstå att den inte alls breddar den. Vad det handlar om är att han säger precis det som han förväntas säga. Det är precis detta som är det ända sättet SVT kan slå tillbaka på sina "utbrytare". Adaktusson passade inte på Agenda. Han var för intresesrad av bra och korrekt journalistik och utfrågningar. Det är bara att titta på hans efterträdare som i varje program gång på gång avslöjar att hon är hur vänster som helst. Ansiktsuttryck, frågor o.s.v säger när hon gillar och inte gillar ett svar. Hennes "opartiskhet" kan bara försvaras genom att försöka förlöjliga och misskreditera de som faktiskt uppmäksamat detta.

Detta gäller såklart inte bara Agenda utan en större del av redaktionerna på SVT.
Så ditt inlägg om att detta breddar debatten är knappas att bredda debatten. Det är att segmentera de positioner som SVT har från början. Misskreditera de oliktänkande, samma sak de gör mot många som inte har "rätt åsikt". SVT har blivigt ett forum för PK åsikter och deras definition av PK är klart mer till vänster än samhället som helhet.

Nu är det nog dax för dig att vidga dina perspektiv. Vad hade egentligen varit att bredda debatten?

 
Ingen bild

Mattias

4 maj 2008 20:11

Jag håller absolut med dig om att Adaktusson är en bra journalist. Får jag välja mellan Adaktusson och Uppdrag granskning vet jag vad jag väljer. Men det var inte det som var Ekmans poäng med artikeln.

Ekman skriver:
"Adaktussons och andra debattörers huvudpoäng är att kvalitetsjournalistik även produceras i flera kommersiella kanaler. Den linjen har TV4:s vd Jan Scherman drivit länge.
Det är naturligtvis alldeles sant."

Det intressanta är Ekmans slutsats, att analysera vem som underhåller bilden av SVT som den stora monopolisten och varför. Om detta gjordes med en nyanserad ton menar jag att det skulle bredda debatten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mattias Josefsson - 7 augusti 2008 17:33

Denna debattartikel publiceras i dagens Aftonbladet. Denna version är något längre än den som publiceras i tidningen.    Kritiken mot den kinesiska regimen som rensar ut oliktänkande genom övervakning, fängslanden och tortyr är stark. I Sverige rikta...

Av Mattias Josefsson - 27 juni 2008 21:03

   Hej!  Jag har flyttat. Du är välkommen att besöka mig på: http://sagamo.wordpress.com/ ...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 18:54

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Michael Blohm i eftermiddags. Vi var tidigare arbetskamrater på IF Metalls informationsenhet, numera är han ansvarig för bland annat internkommunikationen på Sveriges största verkstadsklu...

Av Mattias Josefsson - 26 juni 2008 06:35

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Idag inleds seminarierna vid Tällberg Forum under den övergripande "How on earth can we live together? In search of the common sense". Som vanligt har arrangörerna med grundaren Bo Ekman i spetsen ly...

Av Mattias Josefsson - 25 juni 2008 19:34

Jag har flyttat till http://sagamo.wordpress.com   Pratade med Maria Grafström projektledare på medieanalysföretaget Cision i eftermiddags. Maria som nyligen gav ut boken ”CSR: Företagsansvar i förändring” ska tala om corporate social res...

Ovido - Quiz & Flashcards